Ajutoare cuprinse intre 200.000 euro – 1,5 milioane de euro
Alocarea financiară pentru acest apel de proiecte este 79.468.235 euro (FEDR+BS), din care 67.548.000 euro din FEDR și 11.920.235 euro cofinanțare de la bugetul de stat.
FIRME ELIGIBILE:
1. Solicitantul este societate sau societate cooperativă constituită în baza Legii societăților nr. 31/1990 sau a Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației.
2. Solicitantul trebuie să se încadreze în categoria întreprinderilor mici sau mijlocii, atât la data solicitării finanțării (i.e. data depunerii cererii de finanțare) cât și la data acordării finanțării (i.e. data semnării contractului de finanțare
3. Solicitantul a desfășurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puțin unui an fiscal integral anterior depunerii cererii de finanțare, NU A AVUT activitatea suspendată temporar oricând în anul curent depunerii cererii de finanțare (2023) și în anul fiscal anterior (2022) și a înregistrat profit din exploatare (>0 lei) în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare (2022). O întreprindere care depune cererea de finanțare în cursul anului 2023, trebuie să fi fost înființată cel mai târziu la 3 ianuarie 2022 (prima zi lucrătoare din anul 2022) și să fi înregistrat profit din exploatare la 31 decembrie 2022.
4. La data depunerii cererii de finanțare, solicitantul trebuie sa aibă sediul social în Regiunea Sud-Vest Oltenia, cel puțin, începând cu data de 1 ianuarie 2022. Sediul social va fi menținut pe perioada de durabilitate a investiției, respectiv 3 ani de la plata finală în cadrul contractului de finanțare.
5. La depunerea cererii de finanțare, solicitantul trebuie să aibă deja locul de implementare a proiectului înregistrat ca sediu principal sau secundar (punct de lucru), conform certificatului constatator ORC. Excepție de la regulă: în cazul unei cereri de finanțare care presupune înființarea unui sediu secundar (punct de lucru) ca urmare a realizării investiției, solicitantul se va angaja (prin Declarația Unică) ca, până la finalizarea implementării proiectului, să înregistreze locul de implementare ca punct de lucru.
6. Solicitantul are obligația menținerii cel puțin a numărului mediu de salariați înregistrat la finalul anului anterior depunerii cererii de finanțare pe întreaga perioadă de durabilitate a proiectului. Scăderea numărului mediu de salariați sub nivelul existent la finalul anului anterior depunerii cererii de finanțare, în oricare dintre cei 3 ani de durabilitate poate conduce la recuperarea ajutorului financiar nerambursabil.
7. Intreprinderile mici și mijlocii care urmăresc obținerea finanțării prin crearea de condiții artificiale de eligibilitate:
• au realizat modificări conjuncturale, cu caracter temporar de natură să afecteze criteriul de eligibilitate a solicitantului de finanțare privind încadrarea în categoria IMM-urilor, respectiv au realizat schimbări în structura acționariatului și/sau la nivelul administratorilor, inclusiv ca urmare a unei fuziuni, a unei achiziții, sau divizării societății după data publicării în consultare publică a GS;
• nu au sediul social în Regiunea Sud-Vest Oltenia cel puțin începând cu data de 1 ianuarie 2022;
Domenii CAEN eligibile – lista atasata 4.Anexa IV-Lista coduri CAEN_IMM
Investiții finanțabile prin ajutor de stat regional – GRANT intre 70% (intreprinderi mijlocii) – 80% (intreprinderi mici):
1. lucrări de construire, extindere, modernizare a spațiilor de producție/ prestare de servicii ale IMM-urilor, inclusiv a utilităților generale aferente (alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, PSI);
2. achiziționarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe, FARA MIJLOACE DE TRANSPORT, respectiv care se regăsesc în:
• Subgrupa 2.1.- „Echipamente tehnologice (mașini, utilaje și instalații de lucru)”,Subgrupa 2.2. „Aparate și instalații de măsurare, control și reglare”,Clasa 2.3.6. ”Utilaje și instalații de transportat și ridicat”,Grupa 3 „Mobilier, aparatura birotica, sisteme de protecție a valorilor umane și materiale și alte active corporale”
3. achiziționarea de instalații/ echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, precum și sisteme care utilizează surse regenerabile (alternative) de energie pentru eficientizarea activităților pentru care a solicitat finanțare, în limita a maximum 15% din valoarea eligibilă a proiectului. Surse regenerabile (alternative) de energie:
4. energia solară (utilizată la producerea de căldură sau la furnizarea de energie electrică prin sisteme fotovoltaice);
• energia eoliană;
• hidroenergia;
• biomasa (biodiesel, bioetanol,
• biogaz);
• energia geotermală.
Este obligatorie includerea în cadrul proiectului a unor măsuri de creșterea a eficienței energetice care contribuie la reducerea consumurilor energetice, în cuantum de minim 5% din valoarea eligibilă a proiectului.
5. investiții inițiale care constă în activități de construire/ extindere/ dotare cu active corporale a spațiilor de producție/ prestări de servicii.
6. investiții în active necorporale: brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi și active similare, în limita a 10% din valoarea eligibilă a proiectului și în limita a 20% din valoarea activelor corporale; proiectul trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, investiții în active corporale. Este opțională includerea în proiect a investițiilor în active necorporale.
Investiții finanțabile prin ajutor de minimis – grant max 90%:
1. Certificarea/recertificarea produselor, serviciilor, proceselor, de către un organism de certificare acreditat.
2. Certificarea/recertificarea sistemelor de management al calității (ISO 9001), al mediului (ISO 4001), al siguranței alimentelor (ISO 22000), al sănătății și securității ocupaționale (ISO 45001), al securității informațiilor (ISO/IEC 27001), al energiei (ISO 50001), al calității pentru dispozitive medicale (ISO 13485), al serviciilor IT (ISO/IEC 20000), al responsabilității sociale (SA 8000), simple sau integrate.
3. Investiții specifice procesului de internaționalizare (participarea, la nivel internațional, în afara României, la târguri, misiuni comerciale, expoziții, în calitate de expozant);
4. Investiții în adaptarea proceselor tehnologice de producție la sistemele de certificare și standardizare specifice piețelor de export;
5. Investiții în implementarea de noi modele de afaceri
6. Dezvoltarea de competențe profesionale în ceea ce privește adoptarea tehnologiilor avansate în domeniile de specializare inteligentă regională și utilizarea echipamentelor achiziționate.
7. Consultanță – se includ cheltuielile efectuate, după caz, pentru:
▪ plata serviciilor de consultanță la elaborarea cererii de finanțare și/ a planului de afaceri;
▪ plata serviciilor de consultanță în domeniul managementului execuției investiției sau administrarea contractului de execuție (managementul de proiect).
▪ plata serviciilor de consultanță la elaborarea, organizarea si derularea procedurilor de achiziții