Noutati

Finantari Informari

Finantari 200.000 euro- 1.500.000 euro pentru imm-urile din zona de Nord – Vest • Județul Bihor, BISTRITA, CLUJ, MARAMURES, SATU-MARE, SALAJ

Creșterea competitivității IMM-urilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest- 6 judete (Județul Bihor, BISTRITA, CLUJ, MARAMURES, SATU-MARE, SALAJ)

Granturi IMM de 200.000-1,5 milioane EUR pentru domenii diverse

Ghidul definitiv 131 B – Creșterea competitivității IMM-urilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest prevede o alocare a prezentului apel de proiecte (FEDR + BS) este de 46.714.503,60 euro, din fonduri europene și de la bugetul de stat, pentru firme micro, mici și mijlocii din domenii diverse
Anexa IV – List─â domenii de activitate eligibile 131.B
Pentru detalii suplimentare, va rog sa ne contactati URGENT la telefon 0722522823 – Mihaela Manolache si pe email: mihaela.manolache@primano.ro

4.1. Data deschiderii apelului de proiecte
Prezentul apel de proiecte se lansează în data de 18 Septembrie 2023, data de la care solicitanții pot depune cereri de finanțare în sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+.
Din acest buget se vor acorda finanțări de câte 200.000-1,5 milioane de euro pe proiect, cuprinzând ajutor de minimis și ajutor regional de stat, cu intensități diferite ale sprijinului.

• Valoarea minimă a finanțării nerambursabile a unui proiect: 200.000 Euro, echivalent în lei la cursul de schimb InforEuro din luna publicării ghidului solicitantului.
• •Valoarea maximă a finanțării nerambursabile a unui proiect: 1.500.000 Euro, echivalent în lei la cursul de schimb InforEuro din luna publicării ghidului solicitantului.

Pentru partea de ajutor de minimis, se acordă maximum 200.000 de euro, la intensitate de 100%, ceea ce înseamnă că pentru aceste cheltuieli beneficiarul nu trebuie să pună aport propriu.
La partea de ajutor regional, intensitatea variază între 50% și 70%, în funcție de dimensiunea firmei și de județ. Restul cheltuielilor eligibile din ajutorul regional, de 30%-50%, trebuie să fie suportat de beneficiar.
Ajutoare IMM Nord-Vest: condiții de finanțare
Pentru finanțările IMM de câte 200.000-1,5 milioane de euro, firmele beneficiare trebuie să îndeplinească o serie de condiții de eligibilitate, printre care:
• Solicitantul a desfășurat activitate pe o perioadă corespunzătoare a cel puţin unui an fiscal și a înregistrat profit din exploatare (>0 lei) în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare și nu a avut activitatea suspendată oricând în anul depunerii cererii de finanțare.
• O întreprindere care depune cererea de finanțare în cursul anului 2023 trebuie să fi fost înființată cel mai târziu în 3 ianuarie 2022 și să fi înregistrat profit din exploatare în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare.
• Solicitantul a înregistrat și înregistrează inclusiv la data acordării ajutorului un număr mediu de salariați de cel puțin 3, în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare. Numărul maxim de angajați este de 249 pentru firmele mijlocii, 49 pentru firmele mici și 9 pentru microîntreprinderi.
• Solicitantul nu a mai beneficiat de sprijin financiar din fonduri publice, inclusiv fonduri UE, în ultimii 5 ani, sau nu derulează proiecte finanțate în prezent, parţial sau în totalitate, din alte surse publice, pentru aceleași activități, în cadrul unor proiecte similare cu cel ce constituie obiectul cererii de finanțare.
Investiții eligibile cuprind:
• achiziția de echipamente, tehnologii, utilaje inovative, precum și investiții în spațiile de producție/prestare servicii aferente;
• investiții în tehnici avansate de producție – investiții în active corporale și necorporale în legătură cu modernizarea industrială pentru sectoarele de specializare inteligentă, design industrial, inclusiv inovare bazată pe design, customizare de masă (imprimare 3D, manufacturare digitală directă), activități de marketing;
• suport în achiziționarea de către IMM-uri a unor brevete, licențe sau soluții tehnice ne-brevetate
• valorificarea de către IMM-uri a rezultatelor cercetării;
• valorificarea unor rezultate de cercetare (inițiativa de continuare a acțiunii Research Valorization Programme – dezvoltată în cadrul acțiunii cu Banca Mondială “Support ing catching up regions in Romania).